Razvoj verzija android sistema - Android 1.0

Nakon kupovine male, skoro nepoznate, kompanije “Android Inc.” sa sedištem u Kaliforniji, SAD od strane Google Inc. veoma malo se znalo o čemu je reč i kakvi su planovi Googla. Kompanija Android, koja se bavila razvojem softvera za mobilne telefone postala je deo najveće i najpoznatije globalne korporacije. Ova kupovina je mogla da znači samo jednu stvar, a to je da Google planira da započne proboj na tržište mobilnih telefona. 

U javnosti su se vodile diskusije da li Google sprema neki novitet u vidu operatinog sistema za mobilne uređaje. Ta misterija je razjašnjenja u novembru 2007. godine. Tadapredstavljeno udruženje “Open Handset Alliance” (OHA) koje je predstavljalo konzorcijum najpoznatijih svetskih kompanija iz oblasti tehnologije. OHA je omogućila svetu svoj prvi proizvod, Android, mobilnu platformu, mobilni operativni sistem sa pregrštom novih mogućnosti koje smo do tada viđali samo na televiziji. Iako su u ovom projektu učestvovale najveće svetske kompanije nije otkriveno ko je na čemu radio već je krajnji proizvod predstavljen kao rad zajedničkih napora svih učesnika. 

Početak razvoja Android operativnog sistema je sa verzijom 1.0 koja je predstavljena u Septembru 2008. godine. Prvi mobini operativni sistem iz tek osnovane alijanse je predstavljen na telefonu kompanije HTC. HTC je u partnerskoj sradnji sa Google-om razvio telefon po posebnim uputstvima kako bi uspešno mogao da izvršava zadatke koje je novi operativni sistem donosio. Android verzija 1.0 će zaživeti samo na dva modela telefona i to HTC Dream i T-Mobile G1.

Blago je reći da je prva verzija Androida imala problema. Bilo je tu dosta nedostataka. Ovo je bilo potpuno razumljivo s obzirom da su se proizvođači prvi put susreli sa ovakvim nečim. Nakon šest meseci izašla je nova verzija operativnog sistema sa ispravkom nedostataka prve verzije kao i dosta dodatnih opcija. Između ostalog sada je ovaj operativni sistem podržavao podršku za glasovnu pretragu, mogućnost plaćenih aplikacija u onlajn prodavnici ( tada Android “Market”, danas Play Store). Ova ažurirana verzija sistema bila je Android verzija 1.1. Kao i prethodna verzija, ova verzija je bila namenjena telefonu kompanije HTC, HTC Dream, koji je i dalje predstavljao telefon namenjen programerima i inženjerima zaduženim za razvoj sistema, a i korisničkih aplikacija.

 

 Pročitajte još i:

Programiranje android aplikacija ; Razvoj android sistema - Android1.5 i Android 1.6 ; Brzina rada android aplikacija ; Zašto koristimo android aplikacije

Pošaljite Besplatan Upit