Odlike Android operativnog sistema i aplikacija

Gledano s višeg nivoa, određene ključne odlike operativnog sistema android, andorid aplikacija i mogućnosti koje on pruža, predstavljaju glavne argumente za kupovinu i razlikovanje od drugih telefona i mobilnih uređaja. Dobro je poznavati te važne prednosti Android operativnog sistema i aplikacija u odnosu na druge slične i iskoristiti ih u što većoj meri. U ovom tekstu biće predstavljene neke od najvažnijih odlika Android operativnog sistema i Android aplikacija.

Android telefoni i aplikacije - Ekrani

Ekrani uređaja se prave primenom jedne od sledeće dve tehnologije: ekran sa tečnim kristalima i ekran sa svetlosnim diodama. Dve specifične varijante za Android telefone su LCD ekrani sa tranzistorima u obliku tankog filma i aktivne matrice organskih LED dioda (AMOLED). Prednost TFT ekrana jeste duži životni vek. Prednost AMOLED ekrana je činjenica da im ne treba pozadinsko osvetljenje, što rezultuje tamnijom crnom bojom i manjom potrošnjom energije. Android uređaji se uglavnom kategorizuju prema veličini ekrana: mali, normalni i veliki ekrani, te prema gustini piksela: niske (ldpi), srednje (mdpi) i visoke (hdpi) gustine piksela.

Dodiri ekrana, pokreti prsta i multitač

Ekran osetljiv na dodir predstavlja intuitivan korisnički interfejs za uređaj koji se drži u ruci. Ako programeri koji prave aplikacije za ove telefone dobro iskoriste mogućnost takvog ekrana, korisniku možda neće ni biti potrebna detaljna uputstva. Pošto prst dodirne ekran, pomeranje i prevlačenje prsta su prirodni načini upotrebe grafičkih elemenata na ekranu. Funkcija multitač omogućava praćenje položaja na ekranu više od jednog prsta istovremeno. To se najčešće koristi za uveličavanje ili zaokretanje tekućeg prikaza na ekranu.

Određeni događaji koji se svrstavaju u dodire ekrana standardno su na raspolaganju programeru i za njih nije potrebno definisanje detaljnog ponašanja. Po potrebi, mogu se definisati i posebni namenski pokreti (gestovi). Kod izrade Android aplikacija posebnu pažnju treba obratiti na događaje koji se tiču dodira ekrana i napraviti ih na takav način da budu što intuitivniji i slični kao u ostalima aplikacijama.

Podrška za hardverske i softverske tastature kod andorid telefona

Jedna od odlika džepnih uređaja koja izaziva žučne debate među korisnicima mobilnih uređaja jeste treba li tastatura da bude fizička (hardverska) ili simulirana na ekranu (softverska). Osećaj koji pružaju pravi tasteri i njihovi jasno definisani položaji na hardverskoj tastaturi nekim korisnicima omogućavaju da kucaju znatno brže, dok su drugima draži ujednačen dizajn i praktičnost softverske tastature. Broj raznih android uređaja na tržištu je veoma veliki, a zastupljene su obe vrste tastature. u u poslednje vreme počinje da preovlađuje softverska tastatura jer kada nije potrebna jednostavno se može sakriti i omogućiti veći ekran za neku od aplikacija koja ne zahteva tastaturu.

 

Pročitajte još i:

Programiranje android aplikacija ; Android aplikacije - istorijski razvoj ; Brzina rada android aplikacija ; Izrada android aplikacija

Pošaljite Besplatan Upit