Android Cupcake i Donut

Razvoj androdi sistema - Android 1.5

android cupcakeNakon prve verzije Android sistema Google ozbiljno kreće u ispravljanje nedostataka svog novog sistema i par meseci kasnije ova kompanija predstavlja novu verziju svog sistema za mobilne uređaje Android 1.5 koji je imao kodni naziv “Cupcake” (mala torta).

Postala je tradicija da Google svakoj sledećoj verziji dodeljivao naziv nekog slatkiša, a razvoj nove verzije bio bi najavljivan postavljanjem skulpture sledeće “poslastice” ispred sedišta firme.

Takođe, tradicija je i postala da svaka nova verzija donese značajna poboljšanja sistema u vidu novih mogućnosti. U ovoj verziji u odnosu na prethodnu to su bile stvari kao na primer:

  • snimanje video sadržaja
  • podrška za stereo blutut slušalice
  • podesiva tastatura
  • prepoznavanje glasa
  • mogućnost koja je pružena programerima da kreiraju sopstvene aplikacije za početni ekran (“Home Screen”), koje se nazivaju Vidžeti (“Widgets”).

I ova verzija, kao i prva se pojavila na telefonu kompanije HTC, HTC Dream. Od ove verzije i drugi prizvođači su se zainteresovali i može se reći da je upravo ova verzija pokrenula tako ubrzan razvoj mobilnih uređaja sa Android operativnim sistemom.

Nakon širokog prihvatanja Android operativnog sistema od strane mnogih proizvođača mobilnih uređaja, koje je izazvala pojava verzije 1.5 Google je imao još veću obavezu i zadataka da održi korak sa konkurencijom koja je napredovala na svakom polju. Google je bio svestan stanja na tržištu mobilnih uređaja i nastavio strategiju konstantnog poboljšanja i uvođenja novih mogućnosti svog sistema.

Razvoj andorid sistema - Android 1.6


Nova verzija nazvana “Krofna” (“Donut”), donela je brojna poboljšanja već široko prihvaćenog operativnog sistema. Promene
koje je doneo Android 1.6 su predstavljale znak da je Google celom projektu posvetio posebnu pažnju.

Najznačajnija poboljšanja u verziji 1.6 su:

  • Novi izgled Onlajn Prodavnice (“Market”) koji je omogućio korisnicima lakši pristup i bržu pretragu željenih aplikacija
  • Kameru i video kameru integrisanu u Galeriju, koja je sada omogućavala izbor više datoteka za istovremeno brisanje
  • Podršku za nove tehnologije kao što su: CDMA/EVDO, 802.1x i “text-to-speech”
  • Podršku za navigacione aplikacije
  • Razna poboljšanja po pitanju brzine, pretrage grafičkog interfejsa, itd.

android donutProblem koji se pojavio je polako dolazio do izražaja, a taj problem će pratiti Android operativni sistem sve do najnovijih verzija. Kako je Gugl svoju prvu verziju operativnog sistema razvio za telefon HTC Dream i sistem se uglavnom razvijao na osnovu mogućnosti koje je taj telefon posedovao, prvi u redu za ažuriranje sistema bio je upravo HTC Dream. Međutim, problem se javio pošto je veliki broj saradnika izbacio na tržište svoje telefone sa do tada aktuelnom verzijom sistema 1.5. Kako je svaki proizvođač prilagodio Android okruženje svojim potrebama, odnosno izmenio okruženje tako da odgovara mogućnostima svojih modela, lako ažuriranje nije bilo moguće, jer nova verzija sistema nije mogla da se primeni bez dodatne manipulacije od strane proizvođača.

Ovo je dovelo do usporavanja širenja nove verzije sistema, čak su se pojavljivali novi modeli sa sada starom verzijom sistema. Neki od njih su i danas ostali bez nadogradnje na novije verzije bar što se tiče zvaničnih od strane Googla.

 

Pročitajte još i:

Izrada dizajna android aplikacijeRazvoj android sistema - Andorid1.0 ; Brzina rada android aplikacija ; Zašto koristimo android aplikacije 

Pošaljite Besplatan Upit